Înapoi

Ce face un bun contabil?

Dia

October 9, 2023

De obicei, o companie (sau un antreprenor) angajează un contabil deoarece nu are cunoștințe în domeniul contabilității și, pe cât posibil, nu dorește să se ocupe de acest aspect. Cu toate acestea, tocmai pentru că nu se pricepe, nu este ușor să decidă dacă contabilul pe care l-a ales oferă cu adevărat serviciul potrivit. Acest lucru este valabil chiar și atunci când alegerea a căzut pe un contabil de încredere recomandat de un prieten apropiat.

Cum este un bun contabil și cum ar trebui să-l alegi? Avem două gânduri cu privire la acest lucru:

1) Ceea ce înseamnă un contabil bun este diferit pentru fiecare persoană și
2) Multe aspecte nu pot fi evaluate în avans. Caracteristicile unui adevărat contabil bun pot varia de la companie la companie, deși, desigur, există anumite cerințe minime pe care trebuie să le îndeplinească. Este important, totuși, să se țină seama de dimensiunea companiei, domeniul său de activitate, complexitatea sa și așteptările sale de la contabil. Este posibil ca un contabil cu care prietenul meu apropiat care deține un atelier auto este complet mulțumit să nu fie cel mai potrivit pentru contabilitatea companiei mele de dezvoltare de software - și invers - chiar dacă îl consider de încredere pe prietenul meu și am o părere bună despre el.

Așadar, să vedem ce criterii ar trebui să luăm în considerare atunci când alegem un contabil.

Cerinte de bază pentru un contabil După cum s-a confirmat și în propriul sondaj Bookkeepie, cel mai important criteriu este cunoașterea profesională (considerată esențială de către 45% dintre respondenți și foarte importantă de către încă 32%).

Caracteristica de bază a unui contabil bun este cunoașterea la nivel înalt și actualizată a legilor și reglementărilor relevante; acest lucru este esențial pentru a putea informa complet directorul companiei cu privire la opțiunile sale și la consecințele fiecărei decizii. Un bun contabil nu se ocupă doar de contabilitate (și depune declarațiile la timp, ține evidența modificărilor legislative, informează despre sumele și termenele de plată ale taxelor viitoare, furnizează actualizări constante cu privire la situația economică a companiei etc.), ci și ajută cu sugestii la gestionarea afacerii, economisind bani în anumite cazuri. Dacă un contabil cunoaște modalitățile corecte și legale de economisire a impozitelor și, de exemplu, propune reprogramarea sau reorganizarea pentru a permite beneficiul reducerilor fiscale, acest lucru nu poate fi considerat drept abuz de drepturi, chiar și potrivit Curții Constituționale.

Un bun contabil lucrează în mod corect: semnează contracte, emite facturi și prezintă declarațiile prin propriul său portal al clientului. De asemenea, este important să se țină seama de responsabilitatea financiară pe care și-o asumă pentru munca sa. În mod normal, nu este necesar să fie menționată în contract responsabilitatea contabilului pentru munca sa, deoarece acest lucru este impus de Codul Civil; cu toate acestea, responsabilitatea financiară nu este inclusă în garanția prevăzută de Codul Civil. Prin urmare, este bine să alegeți un contabil care are o asigurare de răspundere profesională și să includă responsabilitatea financiară în contract. Și, deoarece contabilul are o perspectivă completă asupra finanțelor companiei, este important ca confidențialitatea să nu se limiteze la durata mandatului.

Un alt aspect important este dacă contabilul poate reprezenta compania în fața autorităților, pe cât posibil. În cazul unui control ANAF, este ușor ca directorul să nu poată răspunde cu substanță la întrebările puse, dar un contabil bun ar putea furniza documentele pregătite corespunzător și ar putea răspunde la întrebările inspectorilor.

Experiența în industrie a contabilului

Experiența contabilă în industrie Dacă contabilul îndeplinește cerințele de mai sus, atunci baza este pusă. Cu toate acestea, pentru ca un director să găsească cu adevărat contabilul potrivit pentru el, trebuie să țină cont de faptul dacă acesta are referințe în industria sa sau în companii care desfășoară activități similare.

Servicii de contabilitate

Următoarea etapă este să verificați dacă contabilul (sau firma de contabilitate) oferă toate serviciile de care aveți nevoie.

Conform cercetării Bookkeepie, 81% dintre directorii intervievați folosesc servicii de salarizare și 67% dintre aceștia primesc consultanță fiscală de la contabilul lor.

Directorii pot simplifica semnificativ lucrurile alegând un contabil care oferă servicii complexe. În acest sens, poate fi benefic să vă gândiți din timp: la începutul unei afaceri, poate că nu există cerință pentru anumite servicii (cum ar fi salarizarea pentru antreprenorii individuali), dar pe măsură ce compania crește, gama de servicii necesare va crește și ea.

Referințe, recenzii ale clienților - baza încrederii

Referințe, evaluări ale clienților - baza încrederii Cum se spune, cei mai buni prieteni ai unui director - ideal - sunt contabilul și avocatul său. În ambele cazuri, baza relației este încrederea pe termen lung și angajamentul, motiv pentru care este important să vă informați cu atenție și să solicitați referințe de la contabilul pe care îl considerați. Acestea pot fi chiar verificate.

Conform propriului sondaj Bookkeepie, 90% dintre directorii care au răspuns au ales un contabil pe baza cunoștințelor personale sau a recomandării unui prieten; acești directori au considerat competența și încrederea ca fiind critice în procesul lor de selecție a contabilului.

Deci, în general, încrederea se bazează pe cunoașterea personală sau pe recomandări - DAR! acestea sunt din ce în ce mai mult mutate în mediul online, unde numeroase evaluări ale clienților pot înlocui recomandările personale. Cu toate acestea, nu este sigur că un contabil recomandat de un prieten sau partener de afaceri ca fiind de încredere în industria dvs. va fi cea mai bună alegere și pentru compania dvs. într-o industrie diferită. Pentru a rezolva această problemă, Bookkeepie oferă o soluție: la sfârșitul procesului de căutare a contabilului, algoritmul nostru calculează doar prețurile contabililor care îndeplinesc cerințele de selecție menționate mai sus, adică cei care oferă toate serviciile necesare, au asigurare de răspundere profesională, au experiență relevantă în industrie și au evaluări bune de la clienți.

Dacă prețul propus se potrivește directorului, îl conectăm cu cel mai potrivit contabil:

  • Primesc profilul contabilului prin e-mail (care include o fotografie și o prezentare personală, precum și evaluări de la clienți),
  • După aceea, pot discuta prin telefon înainte de a începe colaborarea pentru a se asigura că există o chimie între ei.

Comunicare, Simpatie reciprocă În cele din urmă, dar nu cel din urmă, dacă contabilul ales corespunde tuturor criteriilor de mai sus, atunci rămâne ca impresiile personale și simpatia reciprocă să decidă.

Acest lucru este cu adevărat un aspect subiectiv în procesul de selecție a contabilului, dar este foarte important - și pentru asta oferim posibilitatea unei discuții telefonice.

Este bine să vă gândiți și să răspundeți la următoarele întrebări:

Cum comunică în mod obișnuit? Prin telefon, în persoană, prin e-mail? Dacă prefer să mențin comunicarea în persoană, cât de ușor este să ajung la biroul său? Dacă nu am nevoie de întâlniri personale, pot trimite documentele digital, face contabilitatea în cloud, putem discuta online? Ce instrumente și software-uri utilizează? Răspunde la întrebările mele în decurs de o zi? Dacă nu poate răspunde la telefon, returnează apelul? Simt că pot conta pe el oricând? Am înțeles ceea ce explică, pot să îi pun întrebări? În concluzie, este posibil să găsiți un contabil potrivit atunci când îndeplinește cerințele obiective și când se menține un nivel de încredere și comunicare atât de bun încât ambele părți pot pune întrebări oricând. Acest lucru poate preveni transformarea unei situații incerte într-un problemă costisitoare sau chiar în sancțiuni.

Caută contabili